200 nya miljoner till solel

Idag kom regeringens vårändringsbudget som naturligtvis domineras av coronakrisen. Glädjande är att den även innehåller 200 nya miljoner till solcellsstödet.  Det är alldeles för lite för att räcka till alla de som söker under 2020, men självklart bra att det kommer nya pengar. Förra året kom ju även 500 miljoner kronor i höstbudgeten, så det är inte omöjligt att det gör det i år också.

Vår bedömning är att de nya pengarna tillsammans med årets budget räcker ungefär för de som ansökt om stöd fram till nu. Den senaste statistiken från Energimyndigheten visar att 2200 ansökningar (både privatpersoner och företag) kom in i januari 2020. Det är uppgång med 30 procent jämfört med januari föregående år. Det troliga är att ökningen fortsätter, även om coronakrisen dämpar tillväxten något.

Dagens förordning för stödet går ut 2020-12-31. Det är därför spännande att regeringen öppnar för att betala ut stöd även för 2021 och 2022, än så länge bara av de pengar som finns i årets budget. Solelkommissionen har länge drivit på för att det behövs en långsiktig plan för utfasningen av stödet till företag och övergången till EnergiRot för villaägare. Kanske är skrivningen om utbetalningar fram till 2022 ett första steg till en sådan plan? Det bör öppna för att alla som får del av stödet i år, och inte hinner bygga före årsskiftet, kan få stöd utbetalt även under 2021 och 2022. Men något klart besked finns inte ännu, vilket gör att vi återkommer så snart vi vet mer.

Johan Öhnell, ordförande i Solkompaniet och ansvarig för Solelkommissionen

Solel och regelverken

Hör våra politiker prata solel på Solelkommissionens lunchwebbinarium tisdag 21 april.

Läs mer och anmäl dig!